Gå til sidens hovedinnhold

Stabilt vintervær i februar - og kaldt mot slutten av måneden

Artikkelen er over 2 år gammel

Det var stabilt vintervær i februar, godt med snø og kaldt mot slutten av måneden.

Februarværet

Februar ble preget av stabilt vintervær med forholdsvis få minusgrader mye av tiden.

– Selv om noen få av maksimumstemperaturen har vært litt over 0 grader, har det ikke vært ordentlig mildvær med snøsmelting. Dermed har vi sluppet unna blankpusse i februar, melder Dag Anmarkrud, som sender månedlige værrapporter til avisen Hadeland.

Kaldt de siste dagene

– Hvis en ser bort fra et par ganske kalde døgn tidlig i måneden, ble det først kulde å snakke om de siste tre døgnene i februar. Det så lenge ut til at det skulle bli nok en vinter uten temperaturer på minus 20-tallet her, men da Sibirkulda slo til sist i måneden, målte jeg minus 22.0 grader som laveste temperatur den 26. februar (Det ble enda noen grader kaldere på morgenen 1. mars).

Høyeste maksimumstemperatur ble notert den 14. februar. Da var det 2.2 plussgrader. Gjennomsnittstemperaturen for februar ble minus 6.5 grader.

– Det er cirka 2 grader kaldere enn gjennomsnittet for de siste 22 årene her, opplyser Anmarkrud, med bosted i Gran.

Snø

– Mange synes det har vært bra med skikkelig vinter igjen, med rikelige snømengder og is som legger seg på hele Randsfjorden. Det ligger an til at vi skal beholde stabilt vintervær med kuldegrader utover i mars, forteller Anmarkrud.

– Det er i februar og mars det faller minst nedbør her. Gjennomsnittsnedbøren er bare cirka 1 millimeter pr. døgn disse to månedene. Gjennomsnittet for februar er i underkant av 29 millimeter. I år kom det enda litt mindre enn det, snaut 27 millimeter ble nedbørmengden for februar. Alt falt som snø, opplyser Anmarkrud.

En vesentlig del av snøen kom 11. og 12. februar. Den største snødybden i februar ble målt om kvelden den 12. februar. Da var det 63 centimeter snødybde.

– Ved utgangen av måneden var snødybden 52 centimeter. Det er kun februar 2011 som har vært mer snørik her. Da var det oppe i 70 centimeter på det meste. Men februar i 1994, 2006, 2009 og 2010 var også snørike. I alle de fire årene var snømengdene tett oppunder eller jevnt med det som har vært i år, forteller Dag Anmarkrud.

Kommentarer til denne saken