Brrrr ... Årets hittil kaldeste morgen?

JAREN: Temperaturmåleren i min bil fredag 18. januar 2019. Tidspunktet stemmer. Jeg tør ikke garantere at temperaturmålereren er hundre prosent riktig, men at det er kaldt er det ingen tvil om.

JAREN: Temperaturmåleren i min bil fredag 18. januar 2019. Tidspunktet stemmer. Jeg tør ikke garantere at temperaturmålereren er hundre prosent riktig, men at det er kaldt er det ingen tvil om. Foto:

Det har vært noen friske morgener så langt i januar. 18 dager ut i det nye året ser det ut til at vi har årets kaldeste dag så langt.

DEL

Ved Jarenvatnet på Jaren viste temperaturmåleren i bilen -23 grader. I Storgata i Gran sentrum viste gradestokken inne på jobb at det var -21,5 utendørs.

Karin Lysen melder at det er -22 ved Jaren stasjon. Ina Christine Wille forteller at displayet i hennes bil viste – 22 grader da hun passerte Roa fredag morgen.

Våre lesere har meldt om disse temperaturene fredag morgen:

Rogne, Jaren: - 22 (Helene Engelmark Lund)

Brandbu barneskole: -19,5 (Hilde Juelsvik Christoffersen)

Nysetvegen, Jaren: - 13 (Hilde Juelsvik Christoffersen)

Amundrud i Moen, Jaren: -10 (Sven Erik Solstad)

Briskebyen, Brandbu: -19 (Hanne Jensen)

Volla, Lunner: - 22 (Ina Christine Wille)

Tingelstad, Jaren: - 12 (Arild Mathiassen)

Øverst i Lynnebakka: - 10 (Wenche Østmo)

Bunnen av Lynnebakka: - 12,8 (Odveig Anita Dahl Johansen)

Harestua: - 18,9 (Ida Cathirine Vestad Tollefsrud)

Bakkesletta, Brandbu: - 15,5 (Mona Kristin Moen)

Jevnaker: -14 (Nina Merethe Hvalsbråthen)

Storlinna Brandbu klokka 08.15: - 19 (Nina Elisabeth Fredheim)

Roa klokka 7.03: - 21 grader. Bildet er fra Roa barnehage. (Ann Mari)

)

Ved Roa barnehage.

Ved Roa barnehage. Foto:

VOLLA: Tom Gruer har sendt oss dette bildet fra Volla i Lunner kommune fredag morgen.

VOLLA: Tom Gruer har sendt oss dette bildet fra Volla i Lunner kommune fredag morgen. Foto:

Inversjon

Ifølge yr.no er det fredag morgen – 13 grader på Jaren, og det skal holde seg kjølig gjennom helge. Noe mildere lørdag. Gradestokken viser altså 10 grader lavere temperatur enn værvarselet. Det forklares i en artikkel som Meteorologisk institutt publiserte i 2017. Der forklares hvorfor det kan oppstå store temperaturforskjeller nede og oppe i et terreng.

– Fenomenet man ser på bildet kalles inversjon. Inversjon er et meteorologisk fenomen hvor kulden legger seg i daler og groper på vinteren, såkalte «kuldegroper.» Vanligvis er det kaldere på fjellet enn i lavlandet, men ved inversjon blir det motsatt (inversjon betyr motsatt). Det er altså kaldere i lavlandet enn på fjellet, forklarer meteorolog Kristian Gislefoss i denne artikkelen.

Inversjon kan typisk oppstå på høsten eller når det er klarvær på natten om vinteren og lite vind. Bakken blir avkjølt, og siden kald luft veier mer enn varm luft vil den sige ned i daler og groper. Over denne kalde luften vil den varme luften ligge som et slags lokk. Inversjon opplever man som regel i indre strøk, siden man ved kysten blir påvirket av havtemperaturen og det ofte er mer trekk.

Artikkeltags