Gå til sidens hovedinnhold

Nyt været mens du kan! Tirsdag snur det...

Artikkelen er over 3 år gammel

– Nyt dagen i dag og i morgen! Tirsdag blir det lavere temperaturer igjen...

Det sier Rafael Escobar Løvdahl, vakthavende ved Meteorologisk institutt.

Lørdag og søndag ble akkurat slik vi håpet på. Strålende sol fra blå himmel og unormalt høye temperaturer.

– Ja, nå er det virkelig vår. Oppland har hatt plussgrader høyt til fjells søndag og på Gran ble temperaturen faktisk målt helt oppe i 17,9 grader klokka 14, sier meteorologen.

Han kan sågar berette om temperaturer over 20 grader i sør-norge søndag. Drammen hadde for eksempel 21.2 varmegrader klokka 14 og i Oslo viste termometeret tett oppunder 19 grader samme tid.

– Er det rekordvarme på denne tiden av året?

–Nei, det er ikke rekord, men det hører til ytterpunktene, svarer Løvdahl. De høye temperaturene skyldes et høytrykk over De britiske øyer.

– Den nordvestlige vindretningen gir en føneffekt. Luft som egentlig hører hjemme høyere opp i atmosfæren presses ned og utsettes for et høyere trykk, noe som igjen gir høyere temperaturer, forklarer han.

– Men vil smelteværet fortsette?

– Det vil nok bli opp mot 15 grader mange steder i morgen også, men fra tirsdag av blir det lavere temperaturer igjen, svarer meteorologen og slår kaldt vann i blodet på varmehungrige opplendinger.

Søndag ettermiddag var det 15 plussgrader og bekker som løp løpsk i Rogne i Øystre Slidre. Også i fjellet er det mange plussgrader søndag, rapporterer vår mann i Valdres.

Kommentarer til denne saken