Offisielle målinger på Kalvsjø: – Det ble heldigvis ikke tidenes tørreste juli

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er for lengst slått fast at juli var tidenes varmeste. Det lå også lenge an til å bli den tørreste, men rekorden glapp i siste liten.

DEL

– Regnværet i helga ødela gudskjelov mulig rekord, sier Hans Erik Flatla på Kalvsjø.

Fra den offisielle værstasjonen på Kalvsjø har familien Flatla rapportert om nedbør til Meteorologisk institutt siden 1895, og har dermed god oversikt over nedbørsrekordene.

Nesten alt kom på tampen

Fasiten viser at juli endte på 27,3 millimeter regn i juli. Av dette kom hele 22,5 millimeter natt til søndag 29. juli. Nedbøren måles klokken åtte hver morgen, så det regnet som kom i løpet av ettermiddagen og kvelden 30. juli ble målt først 1. august. Flatla opplyser at det i denne perioden kom 12,5 millimeter nedbør, men hvor som strengt tatt falt i juli vites ikke.

– Kun én sommer har vært tørrere så lenge vi har målt, og det var i 1904, sier han - og det gjelder uansett hvor mye som kom 30. juli.

Den sommeren kom det bare usle 55 millimeter nedbør i løpet av månedene mai, juni og juli. I år kom det 74,4 millimeter i denne perioden.

Glem 1947

Mange har sammenlignet årets sommer med sommeren 1947. Den kan altså ikke måle seg med verken i år eller 1904. I 1947 kom det nemlig «hele» 85 millimeter i løpet av mai, juni og juli.

Og normalen? Den er på 202 millimeter i løpet av disse tre månedene.

– Så er det bare å håpe på at vi får regn i august. Det gjør ikke noe om vi ikke setter ny tørkerekord i år, sier Flatla.

Det hører riktignok med til historien at det i 1947 kom bare usle to millimeter nedbør i løpet av hele august.

Offisielle målinger

Målestasjonen på Kalvsjø er Meteorologisk institutts måler i Lunner. Den måler kun nedbør, og har dermed ingen statistikk på temperatur eller vind.

I avisen Hadeland refereres det ofte til Dag Anmarkrud, som i mange år har overvåket været for sin egen og andres glede og dermed også har god oversikt over lokale værrekorder og -utvikling.

SLIK HAR ANMARKRUD OPPSUMMERT JULI-VÆRET:

Artikkeltags