Meteorologene varsler vindkast med en hastighet på 90 km/t

STORT OMRÅDE: Rogaland, Sørlandet og Østlandet får kraftig vind fredag. I Hedmark er det meldt vindkast på opptil 25 meter i sekundet, eller 90 km/t.

STORT OMRÅDE: Rogaland, Sørlandet og Østlandet får kraftig vind fredag. I Hedmark er det meldt vindkast på opptil 25 meter i sekundet, eller 90 km/t.

Artikkelen er over 1 år gammel

Et nytt kraftig lavtrykk slår inn over Sør-Norge fredag og kan gi vindkast i en fart på 90 km/t – eller 25 meter i sekundet – i Oppland.

DEL

I Hedmark og Oppland vil det fra natt til lørdag blåse kraftig, med vindkast på mellom 20 og 25 meter per sekund.

I Vestoppland blir det trolig verst sent fredag kveld og lørdag formiddag. Da dreier vinden på vest og det kan vindkast som kan komme opp i 20 sekundmeter.

Dette tilsvarer en hastighet på 90 km/t.

Meteorologene varsler oransje farenivå til helga for Oppland. Det er ikke ekstremvær – men vinden kan likevel føre til alvorlige konsekvenser. Fredag formiddag ble farenivået oppjustert til rødt for områdene Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus.

– Vi må forvente at gjenstander med stort vindfang kan blåse av gårde med vinden. Det kan også bli problemer med fly- og båttrafikk, mens bruer kan bli stengt, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes.

Meteorologene sier at vinden kan føre til vindfall og strømbrudd, og oppfordrer innbyggerne til å vise respekt for været.

Det har også blåst tidligere denne uken. Nesten 2000 husstander i Gran mistet strømmen onsdag kveld.

Regn fredag – og kanskje snø

– Det kommer mye regn i regionen fredag, trolig mellom 20 og 30 millimeter i løpet av dette døgnet. Så vil det lette og bli ganske mye sol i helga. Men det blir mye vind lørdag, sier statsmeteorolog Hanne Beate Skattør.

Hun utelukker ikke at det kan komme snø og bli glatt i fjellet og høyereliggende strøk.

– Når vinden dreier fredag kveld, vil det bli kaldere. Og da må man være forberedt på at bygene kommer i fast form. Med snø følger faren for at det blir glatt, sier Hanne Beate Skattør.

– Kan forårsake store skader

I de hardest rammede områdene i Rogaland og på Sørlandet varsles det vindkast på 160 km/t – eller 45 meter i sekundet.

– Det kommer et nytt kraftig lavtrykk inn mot Sør-Norge. Denne gangen er det Rogaland, Sørlandet og Østlandet som blir hardest rammet, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss til Yr.no.

Utover fredag vil vinden øke til full storm og det er meldt vindkast helt oppe i 45 meter i sekundet.

– Dette lavtrykket har potensial til å forårsake store skader, sier han.

Dette bør du gjøre når det meldt mye vind

Løse gjenstander kan skape farlige situasjoner. Hagemøbler, partytelt, lekehytter og trampoliner er utsatt. Rydd hage og terrasse for ting som kan tas av stormen. Ta av trampolineduk og sikkerhetsnett - eller plukk fra hverandre hele trampolinen.

Før stormen bør du også ta en titt opp på taket ditt for å se om det kan være løse takstein eller –plater vinden kan få tak under.

Bygg under oppføring/ombygging skal sikres godt. Pass særlig på om vinden kan gripe fatt i presenninger som dekker deler av bygningskonstruksjonen.

Lette konstruksjoner som levegger, uthus, garasjer med åpen port og naust er utsatt. God innfesting/forankring reduserer potensialet for skader. Alt skal være festet på en skikkelig måte.

Vinduer og dører som kan bli utsatt for treffskader kan dekkes til med kryssfinerplater.

Har du campingvogn eller bobil, bør du prøve å sette den i le for vinden. Store flater virker nærmest som seil for den sterke vinden.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Artikkeltags