Nesten minus ti i natt, men nå blir det heldigvis varmere igjen

DEL

Offisielle målinger viser at det natt til fredag på det kaldeste var minus 8,3 grader i Gran. Da var klokken sju. Private målere har ifølge ryktene fanget opp både ni og ti kuldegrader i løpet av natten.

Selv om kulda ikke slipper helt taket, viser værmeldingen at det fortsatt blir minusgrader på natten – og stadig nærmere et tosifret antall plussgrader på dagtid. Det er ikke meldt om nedbør på Hadeland den kommende uken.

LES OGSÅ: Meteorologene: – Det er sånt vær man ønsker seg til påske 

Brannfare

Fraværet av nedbør fører til at det allerede nå meldes om brannfare over hele distriktet. Denne er satt til moderat.

I overgangen mellom vinter og vår og før vegetasjonen blir grønn, blir skogbunnen fort veldig tørr uten nedbør. Gammel kvist på bakken og tørre kratt gjør også at brannfaren øker, advarer Norsk brannvernforening.

– Under sånne forhold skal det bare en ørliten gnist til før naturen står i lys lue. Særlig om det blåser i tillegg, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening til NTB.

Han advarer mot å gjøre opp ild i skog og mark før det kommer påfyll av nedbør.

Fra mandag 15. april til 15. september er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog eller annen utmark uten tillatelse fra kommunen.

LES OGSÅ: Starter viftene i Lunnertunnelen etter telefon fra bekymret bilist

Tosifret varmegrader til uken

I helgen skal det på det kaldeste om natten være fire-fem minusgrader, på dagtid sju-åtte plussgrader på det varmeste. På mandag og tirsdag stiger temperaturen med et knepp og onsdag – siste ordinære dag før påskehøytiden tar til for alvor: Da skal gradestokken krype opp på ti varmegrader.

Storm og Yr er ganske samstemte i varselet for denne perioden.

Artikkeltags