Nå kommer vinden – dette bør du gjøre

Artikkelen er over 1 år gammel

Meteorologisk institutt varsler lokal sterk vind på Innlandet natt til lørdag, opp mot 30–40 meter i sekundet.

DEL

Det er sendt ut et farevarsel på oransje nivå. Fra fredag ettermiddag til natt til lørdag er det ventet lokalt kraftige vindkast på Østlandet, Rogaland, Sørlandet, Telemark og lokalt vindkast opp mot 30–40 m/s.

De sterkeste vindkastene ventes nær kysten og i fjellet. Natt til lørdag dreier vinden mest sannsynlig mot nordvest, og man kan få kraftige vindkast også i innlandet.

Gjenstander med store vindfang kan blåse over ende.

Bruer kan stenges, og det er fare for skade på bygninger og infrastruktur. Sterk vind kan føre til kansellerte avganger med båt, fly og annen transport. Fest alle løse gjenstander og unngå å bevege deg unødvendig utendørs

Dette bør du gjøre når det meldt mye vind

Løse gjenstander kan skape farlige situasjoner. Hagemøbler, partytelt, lekehytter og trampoliner er utsatt. Rydd hage og terrasse for ting som kan tas av stormen. Ta av trampolineduk og sikkerhetsnett - eller plukk fra hverandre hele trampolinen.

Før stormen bør du også ta en titt opp på taket ditt for å se om det kan være løse takstein eller –plater vinden kan få tak under.

Bygg under oppføring/ombygging skal sikres godt. Pass særlig på om vinden kan gripe fatt i presenninger som dekker deler av bygningskonstruksjonen.

Lette konstruksjoner som levegger, uthus, garasjer med åpen port og naust er utsatt. God innfesting/forankring reduserer potensialet for skader. Alt skal være festet på en skikkelig måte.

Vinduer og dører som kan bli utsatt for treffskader kan dekkes til med kryssfinerplater.

Har du campingvogn eller bobil, bør du prøve å sette den i le for vinden. Store flater virker nærmest som seil for den sterke vinden.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Artikkeltags