Gå til sidens hovedinnhold

Værrapport for april: Rekordmange frostdøgn

Kald nordavind preget store deler av aprilværet.

Derfor ble middeltemperaturen for april så lav som 3,2 grader. Det er nesten 2 grader kaldere enn normalen for Gran de foregående 25 årene.

Selv om middeltemperaturen for april var litt lavere i både 2012 og 2013, ble det likevel en slags kulderekord for april i 2021, siden så mye som 28 av de 30 døgnene hadde minimumstemperatur kaldere enn 0 grader. Det nest meste er 21 døgn med frost. Det skjedde både i 2003, 2010, 2013 og 2017.

Men selv om det har vært rekordmange frostdøgn, med stor margin, har det aldri vært veldig kaldt. Laveste enkeltnotering her er minus 6,9 grader, målt 14. april. Det er langt fra rekordkaldt, for i 2018 var det helt nede i minus 14,0 grader den 2. april. Når det er nordavær, er det ofte betydelig kaldere i høyden. I Lygnaområdet har det vært tosifret antall kuldegrader flere ganger i april. Den varmeste perioden var fra 17. til 20. april. Både 19. og 20. april var maksimumstemperaturen 16,5 grader. Det er langt unna rekorden for Gran på 24,0 grader (29. april 2019).

Men siden det har vært mye sol denne aprilmåneden, har det ofte vært behagelig å være ute om man har søkt ly for nordatrekken.

Les også

Værrapport for mars: Varmere enn normalt, etter to kalde måneder

Nedbør/Snødybde

Det falt knapt 21 millimeter nedbør her i april (drøyt halvparten av normal nedbørmengde), nesten alt som snø mandag den 12. april. Det vanlige mønsteret er at det kommer forholdsvis lite snø herover, og mer lenger sør på Hadeland, men med vind fra nord og nordøst, kan det være motsatt. Da kan det komme mest over de nordligste delene av Viggadalsområdet. Det var tilfellet den 12. april. Det snødde sjeldent kraftig i morgentimene, og en kort stund på formiddagen var det mer enn 25 cm snødybde på målestedet. Aller mest så det ut til å falle i Lygnaområdet. Der ble det målt rundt 40 cm nysnø.

Ved målestedet (633moh) til Stein Berthelsen, omtrent 1 km sør for Lygnasæter, ble det målt totalt 92 cm snø 13. april. Ved utgangen av april var snødybden drøyt 50 cm. Her jeg måler, ca. 6 kilometer i luftlinje og drøyt 300 høydemeter lavere enn nevnte målested, har snødybden aldri vært mer enn 36 cm i løpet av vinteren, og det har vært mer snøfritt enn snødekt i nesten to måneder allerede, så forskjellen er formidabel!

Les også

Værrapport for februar: – Lå an til å bli kaldeste februar jeg har målt

Kommentarer til denne saken