Da slo det om til en annen værtype, og nattefrosten tok slutt, men særlig høye dagtemperaturer ble det ikke. Vi måtte vente helt til 28. mai for å se 20-tallet på termometeret. De tre siste dagene av mai ble det full sommer med over 25 grader alle dagene.

Aller varmest ble det her 30. mai, med maksimumstemperatur på 28,0 grader. Laveste temperatur ble minus 3,2 grader, målt 8. mai.

Til tross for det varme sommerværet helt i slutten av mai, ble middeltemperaturen for hele måneden så lav som 8,7 grader. Det er 1,5 grader kaldere enn Gran-normalen for de foregående 25 årene.

Etter den utrolig varme maimåneden i 2018 (middeltemperatur 15,4 grader), har vi hatt tre kjølige maimåneder på rad med middeltemperatur på 8-tallet for alle tre.

Nedbør

Det falt så mye som 92 millimeter nedbør her i mai, mens normalen for Gran de foregående 28 årene er 59 millimeter. Litt av nedbøren tidlig i måneden kom som sludd og snø, men det la seg nesten ingen ting her.

Mest nedbør ble det 12. mai med 19 millimeter, og det silte også jevnt ned 17. mai, men da nøyde det seg med vel 12 millimeter her. Ellers regnet det stadig noe fram til 26. mai, og det begynte å minne stygt om kriseåret 2019, da det stadig regnet i mai og juni, slik at noen bønder måtte bruke hele juni-måneden på å få potetene i jorda. Heldigvis ble det tørrvær og varmt etter 26. mai i år, slik at våronna kunne avsluttes rundt månedsskiftet mai/juni de fleste steder der det sto noe igjen.

Kort sammendrag av vårværet

Mars ble en del mildere enn normalt, mens både april og mai var en del kaldere enn normalt. Derfor kan det fastslås at det har vært en kjølig vår, totalt sett.

Mars og april var nedbørfattige måneder, men nedbøroverskuddet i mai oppveide dette, og vel så det.