Gå til sidens hovedinnhold

Værrapport for mars: Varmere enn normalt, etter to kalde måneder

Etter to vintermåneder med lavere middeltemperatur enn normalt, ble mars varmere enn normalt. Middeltemperaturen ble 1,6 grader. Det er nesten 2 grader varmere enn gjennomsnittet for Skjervum på Gran de foregående 25 årene.

Siden jeg regner med at middeltemperaturen her i Rognstadvegen i Moen er litt lavere enn på Gran, antar jeg at mars i år ble drøyt 2 grader varmere enn normalt over området her. Det var starten, og spesielt slutten av mars som var uvanlig varm. Ellers var temperaturnivået ganske normalt. De tre siste døgnene i mars var uten nattefrost, og dagtemperaturen nådde helt opp i 16,0 grader 30. mars. Kaldest var det 8. mars med minus 9,5 grader.

Les også

Værrapport for februar: – Lå an til å bli kaldeste februar jeg har målt

Nedbør

Mars er vanligvis en nedbørfattig måned. Normal nedbørmengde for de foregående 28 årene på Gran er ca. 30 millimeter. Her målte jeg bare ca. 18 mm i mars, omtrent halvparten av dette kom som snø. Til sammen i årets to nedbørfattigste måneder (februar og mars), kom det bare 34 mm nedbør her (normalt knapt 60 mm).

Den 10. og 11. mars ble det varslet at det ville komme store snømengder over Østlandet. Det slo til mange steder, men her ble det mest blåst og beskjedent med snø (rundt 10 cm). Det er forøvrig ganske typisk at det kommer heller moderate nedbørmengder over store deler av lavlandet på Hadeland når det blir varslet at det skal komme mye. De største nedbør- og snømengdene har jeg registrert uten at det har vært slike varsler.

Les også

Januarværet: Mer enn tre grader kaldere enn normalt

Snødybde

Siden så godt som all vintersnøen var nedsmeltet ved inngangen til mars, er det lite å skrive om når det gjelder snødybde her i Rognstadvegen. Etter snøværet 10. og 11. mars var det riktignok et snølag ei tid, men det ble helt bart i god tid før mars var omme.

Men i høyden var det fortsatt snø og skiføre ved utgangen av mars. Ved målepunktet (633moh) til Stein Berthelsen, ca. 1 km sør for Lygnasæter, var snødybden 65 cm den 31.mars, forøvrig identisk med i fjor på samme tidspunkt.

Les også

Siste vær-rapport for 2020: Uvanlig mild desember

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.