Gå til sidens hovedinnhold

Varsler om flom- og jordskredfare på Sørlandet og Østlandet

Artikkelen er over 1 år gammel

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler om kraftige regnbyger i flere omganger fra tidlig torsdag morgen og utover fredag.

Det ventes 40–50 mm nedbør over større områder og noen steder opp mot 70 mm på 24 timer.

– Det er svært stor usikkerhet knyttet til hvor det kommer mest nedbør. Nedbøren vil ha bygepreg med stedvis kraftige tordenbyger. Enkelte steder kan nedbøren vedvare (flere byger kan komme på linje), og lokalt kan det komme svært mye nedbør på kort tid, heter det i en pressemelding.

Det vil derfor være skadepotensial utover gult varslingsnivå lokalt.

– Det er også ventet svært høye temperaturer og snøsmelting i områder der det fortsatt snø i fjellet. Det ventes oversvømmelser og erosjon i bekker og mindre vassdrag, samt oversvømmelser i urbane områder der bygene treffer.

Det ventes også noen skredhendelser.

– Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er svært høy. Enkelte store hendelser kan forekomme. Utsatte bane- og vegstrekninger kan bli stengt. Skredfaren er størst der bygene treffer. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt, skriver NVE som anbefaler folk å følge med på værradar og varselet fra Meteorologisk institutt.

LES OGSÅ:

Les også

Nå blir det styggvarmt – og vått

Kommentarer til denne saken