Servicepunkt som ofte glemmes på eldre biler – og forskjellen er enorm!

NY FRISKLUFT: Bilmekanikerlærling Mikkel Johansen med det gamle og det nye pollenfilteret.

NY FRISKLUFT: Bilmekanikerlærling Mikkel Johansen med det gamle og det nye pollenfilteret. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Har du en eldre bil og gjør det meste av servicen selv så er det kanskje en viktig ting du har oversett eller glemt.

DEL

Dugger bilrutene fort igjen i rått vær, eller kjenner du en rar ny lukt i bilen samtidig som at friskluftanlegget ikke fungerer særlig godt?

Kronglete og trangt

Da tyder alt på at pollen- eller friskluftfilteret er tett. Dette filteret skal hindre pollenpartikler og andre flygende fremmedelementer som blader, insekter og den slags å finne vegen inn i kupeen. Filteret er gjerne kronglete og trangt montert i de fleste bilmodeller, som gjør at mange vegrer seg for å bytte filteret selv. For bilverkstedene er dette derimot en liten jobb.

Verst for allergikere

Følgene av tett pollenfilter vil ramme pollenallergikere hardest. Av naturlige årsaker vil de bli spesielt plaget om våren i biler med tilstoppet pollenfilter. Innvendig dugging og en ubehagelig og ubestemt lukt er allerede nevnt, men tette pollenfiltre kan også gi ubehag som hodepine og generell ubehagsfølelse. Har man kjørt lenge med pollenfilter som for lengst har sluttet å gjøre jobben, merker man stor forskjell når et nytt er montert.

Ny frisk luft

Vi fikk bilmekanikerlærling Mikkel Johansen på Roa Auto AS til å vise oss hvordan på en eldre Hyundai Elantra. Ikke minst for å slippe ergrelsen om vi skulle greie å knekke av små plastdeler for å komme til filteret, noe som fort kan skje på eldre biler.

TRANG OM PLASSEN: Ikke den verste plasseringsløsningen i den 15 år gamle Hyundaien. Men i mange biler er pollenfilteret rimelig kronglete montert på en slik måte at mange vegrer seg for å bytte selv.

TRANG OM PLASSEN: Ikke den verste plasseringsløsningen i den 15 år gamle Hyundaien. Men i mange biler er pollenfilteret rimelig kronglete montert på en slik måte at mange vegrer seg for å bytte selv. Foto:

– Ja, det skjer store temperaturforskjeller der filteret sitter så gammel plast kan fort bli porøs, bekrefter Mikkel mens han forsiktig lirker seg fram til filterboksen under hanskerommet på Elantraen. Etter et snaut kvarter er gammelt filter fjernet og nytt montert. Dermed er bilen igjen godt pollenbeskyttet og klar for en frisk blomstrende vår om noen uker.

GODT BRUKT: Det gamle filteret var ikke det verste man har sett, men likevel modent for utskifting.

GODT BRUKT: Det gamle filteret var ikke det verste man har sett, men likevel modent for utskifting. Foto:

Artikkeltags