Gå til sidens hovedinnhold

Velferdsstaten er på valg denne høsten

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartiet går til valg på å styrke velferdsstaten. Alle skal være trygge på at velferdsstaten stiller opp for dem når de trenger den. Koronakrisen har vist at velferdsstaten og kommunene er selve forsvarsverket for oss alle. Derfor er det, mer enn noen gang, viktig å styrke de offentlige fellesskapsløsningene.

I åtte år har Norge hatt en regjering som gang på gang setter private aktører foran i køen, framfor fellesskapets veletablerte løsninger. Sakte, men sikkert, har grunnleggende velferdstilbud blitt svekket, mens store kommersielle aktører har kommet inn for å fylle vakuumet. Fire nye år med høyreregjering vil svekke den norske velferdsstaten ytterligere. Derfor handler dette valget om velferdsstatens framtid.

«Vi skal skvise så mye tannkrem ut av tuben, at Arbeiderpartiet ikke får puttet det inn igjen», sa statsråd Linda Hofstad Helleland i 2014, og siktet til et ønske om å kommersialisere fellesskapets løsninger. Sju år senere er fasiten slik: jernbanen er splittet opp til det ugjenkjennelige, private helseaktører tar penger fra sykehusene våre, og utenlandske firmaer tjener seg søkkrike på å passe på både barn og eldre. Tannkremen er definitivt ute av tuben.

Alternativet er tydelig: en rødgrønn regjering ledet av Arbeiderpartiet, med et sosialdemokratisk grunnfjell og en politikk som tror at vi løser de største utfordringene best sammen. Med Jonas i spissen går vi til valg på en sterkere velferdsstat, som er der når du trenger den, uansett hvor du bor, eller hvor stor lommeboka di er.

Opplendinger flest er enige i dette – og det virker som at et stort flertall mener vi trenger et regjeringsskifte til høsten. Faktisk sier hele 55 % i Oppland at de vil ha Jonas som ny statsminister. Det beste du kan gjøre for å få det til å skje, er å stemme på Arbeiderpartiet. EN stemme til Arbeiderpartiet, er en stemme til Jonas som statsminister. Da gir du samtidig en stemme til en politikk som ikke bare vil styrke velferdsstaten, men også skape flere arbeidsplasser, gjennomføre et rettferdig grønt skifte, og bidra til et mer rettferdig samfunn, med mindre forskjeller mellom folk.

En stemme til AP er også en stemme på oss to her i Oppland. Vi håper å få tilliten til å være en tydelig røst som fremmer vår region, at vi er med rundt bordet når de store beslutningene skal tas. Arbeiderpartiet har en tydelig vekstplan for hva vi vil gjøre i Innlandet. Sintef har sagt at det kan skapes 25.000 nye grønne arbeidsplasser i Innlandet. Da er det viktig at representanter som kjenner regionen har en hånd på rattet når dette skal kjevles ut.

De fleste stortingsvalg er retningsvalg, men nå gjelder det mer enn før. Åtte år med høyreregjering har satt vanlige folk bakerst i køen, og gitt mer til dem som har mest fra før. Vi blir ofte spurt hvem vanlige folk er. Vanlige folk er dem som ikke har milliarder på bok, og som er avhengige av offentlige velferdstilbud, som har blitt svekket under dagens regjering. Det kan være barn som har mistet brillestøtte, unge som står uten arbeid eller pendlere som systematisk har fått dårligere kår. Nå må det bli vanlige folks tur, og det blir det med Arbeiderpartiet i regjering og Jonas Gahr Støre som statsminister.

Kommentarer til denne saken