Gå til sidens hovedinnhold

Vi trenger større elbilandel – ikke mindre

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På spørsmålet om elbiler skal betale halv bomavgift på rv.4 mellom Lunner og Gran svarer Lunner MDG et soleklart nei. Vi svarer nei på dette spørsmålet av to grunner:

For det første har vi vært imot denne bommen fra første stund. Dette er en bom som skiller to kommuner med et betydelig samarbeid, og der Gran lenge har fungert som handelssentrum for mange innbyggere i Lunner kommune. Denne statusen er blitt svekket grunnet bommen. Det er viktig å skille mellom bommer satt opp for å begrense trafikk og lede folk over på kollektive transportløsninger for å løse utfordringer med lokal trafikk- og luftforurensning og bommer satt opp for å finansiere 4-felts motorveier. Bommen er satt opp for å finansiere en motorvei gjennom et av Norges vakreste kulturlandskap, og selv om vi unner Gran at gjennomgangstrafikken ledes vekk fra Gran sentrum, er løsningen med at folk i Lunner som skal på sitt NAV-kontor, til legevakta eller det nærmeste vinmonopolet for en ekstrakostnad på opp mot 90 kroner ikke noe vi mener er bra regionalpolitikk. Bommen burde i det minste hatt en annen plassering.

For det andre mener vi at elbilandelen fremdeles ikke er høy nok, og bomfritak for elbiler er et incentiv som stimulerer og oppfordrer til overgang til elbil. Det er fremdeles viktig at de som tar dette teknologispranget, får en positiv feedback i lommeboka si.

Det kommer en dag da elbilfordelene gradvis fases ut. I Innlandet og på Hadeland er det fremdeles for tidlig. Vi ønsker en høyere elbilandel før vi tar det spranget.

Som kommunepolitiker i Lunner og én av Hadelands kandidater til stortingsvalget i Innlandet, mener jeg det er viktig at vi jobber kontinuerlig med å styrke regionen vår. Færrest mulig barrierer mellom Lunner og Gran styrker vår region.

Kommentarer til denne saken