Gå til sidens hovedinnhold

Vigga har steget 26 centimeter på tre uker

Artikkelen er over 1 år gammel

Vannstanden i Vigga forteller at snøsmeltingen foregår for fullt. Foreløpig er det ikke meldt om flom-problemer.

På denne tida i fjor var det flom flere steder. I Brandbu måtte kjellere pumpes for vann, og elva Vigga gikk langt ut over sine bredder.

I år ser smeltingen ut til å skje langt mer kontrollert. Ved målepunkt i Vigga ved Andfossen på Jaren vises det at vannstanden er på 1,255 meter. Vannet hadde mandag morgen steget 26,2 centimeter de siste tre ukene. Det er 33 centimeter under middelflom.

Det er mye vann flere steder, men ikke så mye at det er fare for flom. Brannvesenet hadde per mandag ikke fått noen meldinger om trøbbel på grunn av flom.

 

– Det kan se ut til at folk har forberedt seg godt etter situasjonen som var i fjor, uttalte brannbefal Harald Mathisen til Hadeland mandag kveld.

Vannstanden i Randsfjorden stiger også jevnt og trutt. De siste tre ukene har vannet steget 39 centimeter, men er fortsatt langt under middelflom. Den var 23. april på 132,14 meter. Det er 64 centimeter over nullpunktet som fjorden skal være på 10. april.

HER KAN DU ALLTID SE SISTE VANNSTAND-MÅLINGER

LES OGSÅ: Flommen i fjor: – Har ikke sett Jarenvatnet så høyt på våren på 20 år

Vannstanden i Randsfjorden

10. april er en sentral dato for vannstanden i fjorden. Innen den tid skal fjorden tappes ned mot nullpunktet.

Nullpunktet er på 131,5 meter over havet. Deretter skal fjorden fylle seg naturlig igjen gjennom snøsmelting i fjellene og eventuell nedbør.

Nullpunktet betegnes som laveste regulerte vannstand (LRV). Høyeste regulerte vannstand (HRV) er tre meter over dette.

Vannstanden 22. mars 2018 er på 131,71 meter over havet, 21 centimeter over nullpunktet.

NVE ga i 2018 gitt tillatelse til å tappe Randsfjorden ned på 131,3 meter over havet, 20 centimeter under laveste regulerte vannstand på grunn av flomfaren.

Fjorden var per 10. mai 2017 på 1,08 meter over nullpunktet eller 132,58 meter over havet.

Sommervannstanden skal ligge på 2,25 meter. Når vannstanden går over 3 meter, er det fare for flom. Da skal slusene åpnes, og overskuddsvann tappes forbi kraftverkene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.