Tore Skeies bok «Hvitekrist» fra i fjor har fått rosende omtaler og det tiltres. Med undertittel «Om Olav Haraldsson og hans tid» føres vi 1000 år tilbake i tid. Og for en fabelaktig beretning dette er.

Like interessant som Olav den helliges virke i Norge er for meg det som skjer utenlands på den tida. Det være seg i Engla lond (Anglernes land), Normandie eller al-Andalus. Skeie nytter og navngir kilder fra utlandet som dokumenterte det som skjedde så langt tilbake. Benediktermunkene skrev for eksempel ned årlige hendelser i riket, senere kjent som Den angelsaksiske krøniken.

Vi følger danekongenes mange hærtog vestover fra år 975, og blir kjent med Harald Blåtann, sønnen Svein Tjugeskjegg, og ikke minst Knut den mektige. Mot disse står Wessex-kongen Æthelred «den rådville», ealdormann Ædric Streona, og Edmund Jernside, Æthelreds sønn. Inniblant interne stridigheter og svært skiftende allianser.

Det er voldsomme tider. Kong Æthelred beordrer i 1002 at alle daner (sannsynligvis menn i krigsdyktig alder) skulle henrettes, trass fredelig eksistens i riket. Knut den mektige lar sine menn kappe hender, ører og neser av gisler før de settes fri. Som Skeie bemerker, det må ha vært et tidkrevende arbeid.

Olav Haraldsson er også med vest i år 1009. Senere på oppdrag til Rouen i Normandie, og ikke minst- med skip helt inn til Middelhavet og Cordoba-kalifatet! Ifølge Skeie var Olav den hellige meir utenlands enn i Norge i sitt voksne liv.

Skeie skriver fordømt godt. Det er en fryd å følge hans beretning boken igjennom. Han levendegjør tida forbilledlig, eksempelvis i innledninga hvor Snorre Sturlasons endelikt skildres. Og beskrivelsen av Æthelreds krigsmobilisering i 1008 er pur prosa.

Boken slutter med at Olavs vesle hær kommer inn i Trøndelag sommeren 1030, rett før norgeshistoriens kanskje mest kjente slag.

Men her loves fortsettelse. Serien «Kongenes tid» skal utgjøre fem bind med handling fra vikingtida og middelalderen. Det må være lov å håpe at Skeie fortsetter med bind to. Jeg imøteser da meir om halvbroren til Olav, ekte sønn av Sigurd Syr på Ringerike. Han som var på fotballkamp i England.

Kai Remlov leser lydboken, som også finnes i CD-format.