Gå til sidens hovedinnhold

Vil forebygge brann på Hadeland: – Visjonen vår er at ingen skal dø eller bli skadet

Lunner – Gran brann og redning jobber i samarbeid med Varig Hadeland Forsikring langsiktig med forebygging av brann og er nå inne i andre året med prosjektet «Varig Trygghet».

Prosjektet går ut på å lære barn og unge om brannsikkerhet fra barnehage alder og til de går ut av skolen.

Viktig å skape gode holdninger

– Ved å gi samme budskap flere ganger over lang tid klarer vi å skape en varig holdningsendring. Vi tilpasser budskapet til den aldersgruppen vi snakker med og ser at barna igjen blir ambassadører i sine kretser, det kan være foreldre, søsken eller besteforeldre.» forteller Harald Unnli Mathisen, branninspektør i Lunner – Gran brann og redning i en pressemelding.

For barna i barnehagealder skal møtet med brannvesenet være gøy og budskapet enkelt, etter hvert som de blir eldre blir det mer teoretisk. Det er viktig at de unge skal forstå hvilket ansvar de får i livet, hvilke konsekvenser en brann kan ha, og ikke minst vite hvordan de kan beskytte seg og unngå branner.

– Gjennom målrettet informasjonsarbeid mener vi i Lunner – Gran brann og redning og Varig Hadeland Forsikring at de kan redusere faren for branner både på kort og lang sikt. Visjonen vår er at ingen skal dø eller bli skadet i brann, sier Mathisen.

Undervisnings tilbud til skolene i Lunner og Gran

Videre står det i pressemeldingen at alle skoler på Hadeland får tilbud om besøk av brannvesenet. Da får barna og lærerne informasjon, mulighet til å stille spørsmål og prøve seg på blant annet slukking i praksis.

– Vi vet at dersom man har prøvd et slukkeapparat før man eventuelt får brukt for det ved en brann, er sjansen mye større for at man velger på en trygg måte å prøve og slukke brannen, og ikke minst at man lykkes uten å sette seg i fare.

Elevene får i hjemmelekse å ta en sikkerhetssjekk hjemme hos seg selv, som igjen samles inn av skolen og meldes anonymt tilbake til brannvesenet. Vi oppfordrer også elevene til å ta en sikkerhetssjekk hos dem de bryr seg om, f.eks. besteforeldre, tanter og onkler. Resultatet fra sikkerhetssjekken vil gi brannvesenet nyttig informasjon om hvordan brannsikkerheten er hjemme hos folk.

– Det kan blant annet bidra til at vi setter mer riktig fokus på brannsikkerheten og at man fanger opp at det kanskje bør gjøres tiltak hjemme, bl.a. hos ungdom som etablerer seg og eldre, sier Mathisen.

Les også

Pukkverksbrannen: – Da jeg så at det brant heftig ringte jeg brannvesenet straks

– Eldre er den mest sårbare gruppen når det kommer til brann og det er ikke alle som selv har mulighet til, eller vet at de bør gjøre tiltak for å sikre seg mot brann. Da er det også gull verdt at barn eller barnebarn kan passe litt ekstra på og være ambassadører for oss.

Mathisen forteller at de har fått gode tilbakemeldinger fra foreldre som sier at barna har minnet dem om at ikke alt var helt på stell, at de for eksempel må huske å kjøpe røykvarsler, eller nye batterier til røykvarslere og at elevene er mer beviste over hvor klær og luer legges fra seg hjemme og på skolen, for eksempel ikke i nærheten av varmeovner.

Les også

Nå vil de gjøre hjemmet ditt tryggere: – Vi tar med egen termos

Gode samarbeidspartnere

Varig Hadeland Forsikring (tidligere Hadeland Brannkasse), som i sin tid startet det lokale brannvesenet samarbeider fortsatt tett med Lunner – Gran brann og redning.

– Vi er imponerte over jobben Lunner-Gran brann og redning gjør og er stolte og glade for å kunne bidra til dette prosjektet som en del av samarbeidet vårt med det lokale brannvesenet. Det er helt i tråd med våre verdier å bidra til skadeforebygging, vi er et kundeeid selskap og ser hele tiden etter muligheter for å bidra til å gjøre Hadeland enda tryggere, sier Jakob Ruud, daglig leder i Varig Hadeland Forsikring i pressemeldingen.

Fakta om prosjektet Varig trygghet

- Et samarbeidsprosjekt mellom Varig Hadeland Forsikring og Lunner - Gran brann og redning

- Fokus er økt kunnskap rundt brannsikkerhet hos barn og unge

- Barna får besøk av Lunner - Gran Brann og redning hele fem ganger fra de går i barnehagen til de går ut av videregående skole

- Prosjektet startet i 2019 og hadde sitt første driftsår i 2020

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.