Stortingsvalget 2017

SMS/MMS: hltips til 2005 EPOST: tips@hadeland.no TLF: 61 31 31 32 Send video

Tirsdag 12. September 2017

14:03

11:17

10:45

10:41

10:33

09:21

Det er fortsatt spenning knyttet til mandatfordelingen i Oppland. Klokka 09.16 (bildet) har Senterpartiet to kandidater inne, men det skiller kun 263 stemmer. Arbeiderpartiets Stine Renate Håheim kan fortsatt ha et lønnlig håp om stortingsplass all den tid det fortsatt gjenstår stemmer å telle opp. Her kan du følge opptellingen i Oppland.

00:28

00:26

Ketil Kjenseth (V) sier til OA han er klar for fire nye bonusår på Stortinget om han ender opp med utjevningsmandatet. Men han sier samtidig at han har en avslappet forhold til stortingsjobben. Han ser uansett tilbake på fire år der han og Venstre har fått vært med på å påvirke norsk politikk - i posisjon.

00:24

Høyre har fått støtte til fire nye år, takket være at partiet har levert resultater, sier statsminister Erna Solberg.

- Når vi har fått støtte til fire nye år, så er det fordi vi har levert resultater. Vi har levert på det vi lovet, sier Solberg i en takketale på Høyres valgvake.

- Det ser ut som det blir et tydelig ikke-sosialistisk flertall i dette valget, sier hun videre.

00:14

Nå er resultatene rapportert også i Gran. Senterpartiet er den store valgvinneren også der, men en økning på 7,4 prosent. Les mer her

Mandag 11. September 2017

23:58

Arbeiderpartiets leder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre erkjente like før midnatt nederlaget i årets stortingsvalg. 

- Vi visste det ville bli en tøff oppgave, og det ble det. Det ble jevnt.

- Vår side har styrket seg, men slik det ser ut nå, holdt det akkurat ikke, sa Støre til sine partifeller på valgvaken.

23:57

Senterpartiet går mest fram i Oppland.

Senterpartiet (21,3 prosent) går ifølge prognosen mest fram i oppslutning fra 2013 (9 prosentpoeng) etter at 88,6 prosent av stemmene er opptelt, sikrer ett nytt mandat og får nå to stortingsmandater.

Arbeiderpartiet blir største parti med en oppslutning på 35,4 prosent (tilbake 5,6 prosentpoeng), som gir to mandater (tilbake ett).

Senterpartiet er nest største parti med en oppslutning på 21,3 prosent (fram 9 prosentpoeng) og får to mandater (fram ett).

Tredje største parti i Oppland er Høyre (tilbake 2,5 prosentpoeng) med en oppslutning på 16,6 prosent.

Det siste mandatet går til Morten Ørsal Johansen fra Fremskrittspartiet, mens Venstre er inne med utjevningsmandatet i fylket.

Mandatfordeling: Ap 2 (-1), Sp 2 (+1), V 1 (uendret), H 1 (uendret), Frp 1 (uendret).

23:40

401 av 426 kommuner er ferdig opptalt. Samtlige i Oppland har levert sine resultater, med unntak av Gran kommune. Les mer her.

23:25

Senterpartiets gode valgresultat skyldes at partiet har vært tydelige på politikken, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

– Gratulerer med et fantastisk valgresultat, sa en svært fornøyd partileder til sine egne på valgvaken, og ble takket med jubel og trampeklapp.

Da var det klart at Sp ser ut til å gjøre et svært godt valg. Siste prognose fra TV 2 var 10,2 prosent. Skulle det bli resultatet, vil det være det beste resultatet siden 1993.

– Men la dette bare være en start, sa Vedum og sa at Senterpartiet ikke bare er et parti, men en bevegelse når de er på sitt beste.

Partilederen mener det gode valgresultatet skyldes at Sp har vært tydelige på politikken, og siktet blant annet til sin motstand mot sentralisering og sin tydelige stemme for nærhet.

Vedum avsluttet med å omfavne demokratiet og takket alle som har stemt og som har gjort en innsats for samtlige partier.

– Demokratiet vårt er strålende. Og til de andre partiene: Takk for kampen. Vi skal kjempe videre.

(©NTB)

23:12

Rigmor Aasrud (Ap) fra Gran har ikke gitt opp håpet om regjeringsskifte i Norge. - Dette blir spennende hele vegen inn, sier hun i dette intervjuet.

23:06

23:01

AUF-leder Mani Hussaini mener valgkampen har handlet for mye om meningsmålinger.

- Det er spennende. Det blir en lang natt, og det blir utrolig spennende, sier AUF-leder Mani Hussaini til TV 2.

Arbeiderpartiet ligger på TV 2s prognoser på 27,1 prosent.

- Vår valgkamp har vært god, men dagsordenen har vi ikke eid. Det har handlet for mye om meningsmålinger, sier AUF-lederen til TV 2.

- Hver gang vi har forsøkt å selge inn saker, har vi blitt møtt med meningsmålinger.

TV 2s valgprognose viste ved 22.30-tiden et borgerlig flertall på 89 mot 78

- Natten er ung, det kan fortsatt gå veien, sa Hussaini.

(©NTB)

23:01

- Jeg håper vi får fortsette å styre i fire nye år, for det fortjener dette landet, sier Frp-leder Siv Jensen.

Fremskrittspartiet har gjort et svært godt valg, sa partileder Siv Jensen på vei opp på talerstolen klokken 22.45.

En tårevåt partileder inntok talerstolen mens salen jublet "fire nye år".

- Dere har vært så flinke. Så mange har stått på. Tillitsvalgte, folkevalgte, vaffelstekere. Alle har vært i sving, sa Jensen.

Jensen mener Frp ligger an til det hun kalte "et fantastisk valgresultat".

- Men vi skal ikke innkassere seieren og si fire nye år nå. Men det ser bra ut. Vi har levert, sa Jensen, som mener samarbeidet mellom Høyre og Frp er nøkkelen til det som ser ut til å bli et godt resultat for hennes parti.

- Jeg håper vi får fortsette å styre i fire nye år, for det fortjener dette landet, sa Jensen.

(©NTB)

22:45

Mens venstresiden fragmenteres, har borgerlige velgere stått ved sine partier, sier valgforsker Johannes Bergh. 

– Dette framstår som en stor seier for de borgerlige partiene og den sittende regjeringen. Hvis prognosene er riktige, ser det ut til at det borgerlige flertallet er reddet, selv om Venstre ligger nært sperregrensa og kan vippe over eller under, sier Bergh.

Han mener det borgerlige flertallet ser komfortabelt nok ut til at det vil holde hele veien inn så lenge KrF holder seg over sperregrensa.

– De borgerlige partiene holder noenlunde stand. De går litt tilbake, men ikke så mye at de mister flertallet, sier Bergh.

På venstresiden har det skjedd en fragmentering, der Arbeiderpartiet har lekket mange velgere til mindre partier, påpeker valgforskeren, som er tilknyttet Institutt for samfunnsforskning.

– Arbeiderpartiet gjør et veldig dårlig valg. De går tilbake sammenlignet med valget for fire år siden. Den gang hadde de sittet i regjering i åtte år. Nå har de vært i opposisjon i fire år og skulle hatt mulighet til å bygge seg opp. Likevel går de tydelig tilbake, sier Bergh.

– Resultatet er ikke like dårlig som katastrofevalget i 2001, men det er likevel et dårlig resultat, fastslår han.

(©NTB)

22:42

Det ligger an til et svært jevnt valg, ifølge Valgdirektoratets prognoser. Flertallet vippet en kort periode i opposisjonens favør.

Snaut halvannen time etter at valglokalene stengte, viste Valgdirektoratets prognose helt dødt løp mellom blokkene - og med Miljøpartiet De Grønne i avgjørende vippeposisjon. Det vil si at dagens regjeringspartier og støttepartiene KrF og Venstre sammen lå an til å få 84 mandater. Det samme gjorde opposisjonspartiene, med unntak av MDG, som lå an til å få 1 mandat.

Men den situasjonen var et unntak i det som i løpet av den første timen var et bilde av fortsatt borgerlig flertall, riktignok tidvis svært knapt. Dagens fire samarbeidspartier svingte mellom 85 og 90 mandater - altså fra knappest mulig flertall, til å være på trygg grunn med klar margin.

21:58

– Det er klart vi har trua på regjeringsskifte! Her er ingenting avgjort før om flere timer, sa kvartetten som var samlet under Gran Sps valgvake hos Anne Margrethe Knarud (til høyre).

21:56

Storskjerm og jubel hos Rune Meier og resten av Gran Høyre. Denne gjengen håper fortsatt på stortingsplass for granasokningen Kari-Anne Jønnes.

21:53

Stemningen var ikke helt på topp hos Gran Ap da valgdagmålinga kom klokka 21.00. De hadde vake hos Ole Jacob Rognstad i Moen.

21:50

Valgekspert: – Arbeiderpartiet har gjort et sensasjonelt dårlig valg 

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har mislyktes, fastslår statsviter Svein Erik Tuastad. 

– Arbeiderpartiet har gjort et sensasjonelt dårlig valg. Det er helt uvanlig at et opposisjonsparti går tilbake på denne måten, sier Tuastad til NTB.

Han påpeker samtidig at sperregrensa fører til at venstresiden ikke får den uttellingen den kunne ha fått i antall mandater. Stemmene spres på for mange partier.

Uttalelsen kommer på basis av prognosene som viser borgerlig flertall med 86 mandater etter at snaut 1,3 millioner stemmer er telt.

– MDG og Rødt får nesten ikke direktemandater. Det er på mange måter helt bortkastede stemmer for denne blokken. Kannibalismen på venstresiden er en gavepakke til dem som ønsker fortsatt borgerlig flertall, sier Tuastad, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

«Dramatisk», sier han om prognosene mandag kveld.

Tuastad ser ikke bort ifra at valgresultatet kan få konsekvenser for Støre.

– Arbeiderpartiet har vært preget av ro, men det er ikke noe det har vært tradisjon for i det partiet, sier Tuastad.

(©NTB)

21:50

Valgdirektoratets prognose klokka 21.40

De borgerlige beholder flertallet i Stortinget med 89 av 169 mandater, ifølge Valgdirektoratets prognose klokken 21.40, med 42,6 prosent av stemmene opptalt. 

Ap: 27,5, -3,3 (49 mandater)

SV: 5,9, +1,8 (11 mandater)

Rødt: 2,6, +1,5 (1 mandat)

Sp: 10,3, +4,8 (18 mandater)

KrF: 4,2, -1,4 (8 mandater)

MDG: 3,3, +0,5 (1 mandat)

Venstre: 4,0 -1,2 (7 mandater)

Høyre: 25,4, -1,4 (45 mandater)

Frp: 15,0, -1,4 (29 mandater)

21:46

21:06

Valgdagsmålingene tyder på fortsatt borgerlig flertall. Om velgerne i Lunner hadde fått bestemme ville det imidlertid sett annerledes ut. 1321 lunbyinger ønsker et skifte, og Jonas Gahr Støre som statsminister.

21:05

Ifølge VGs valgdagsmåling beholder de borgerlige flertallet i Stortinget med 88 av 169 mandater. 

VGs valgdagsmåling viser et fortsatt borgerlig flertall. Arbeiderpartiet er største parti på målingen, med 26,6 prosent oppslutning. Det sikrer 48 mandater. Høyre får en oppslutning på 24,2 prosent på valgdagsmålingen, noe som gir 43 mandater.

Etter det NTB får opplyst er VG alene om å lage valgdagsmåling i år. I tillegg kommer det prognoser fra Valgdirektoratet fra klokka 21 og utover. Dessuten vil TV 2 utarbeide sin egen prognose som også vil bli oppdatert gjennom valgkvelden.

En prognose baserer seg på innrapporterte resultater, mens en valgdagsmåling er en undersøkelse som gjennomføres på valgdagen. Det skjer ved at velgere blir spurt om hva de har stemt.

Ap: 26,6 %, 48 mandater

Frp: 14,7 %, 28 mandater

H: 24,2 %, 43 mandater

KrF: 4,8 %, 8 mandater

V: 5,4 %, 9 mandater

SV: 6,0 %, 11 mandater

Sp: 9,8 %, 17 mandater

Rødt: 3,1 %, 2 mandater

MDG: 3,8 %, 3 mandater

Andre partier: 1,6 %, 0 mandater

21:04

21:04

20:59

 

Torild Brenli er Helga Pedersens svigermor. Her ser vi Brenli i et hjertelig møte med Trond Giske. Helga Pedersen har vært innvalgt på Stortinget fra Finnmark siden 2009.

20:57

 

Sosialistisk Venstreparti tar seieren på forskudd. Gjengen som er samlet hos Maja Musum på Grymyr har sprettet champagnen like før klokka 21. Fra venstre Liv Kristin Lyngstad, Helge Midttun og Maja Musum. Foto: Atle Nielsen

20:43

Tellingen i Gran blir neppe ferdig før tirsdag formiddag. Det sier Kirsten Jåvold Hagen i Gran kommune. Les mer her.

20:42

Hyttebeboere på Ingøy i Finnmark rekker trolig ikke hjem i tide til å stemme ved valget etter en helg uten fastlandsforbindelse. Norske valgregler er strenge.

Ifølge Boreal Sjø har uvær ført til at ferja har vært innstilt søndag og mandag formiddag mellom Ingøy i Finnmark og fastlandet. Mandag ettermiddag går den igjen, men ifølge NRK er det tre-fire personer som skal til Hammerfest og fem-seks personer som skal til Alta i Finnmark som ikke vil rekke valglokalene. Valglokaler i Norge åpnes og stenges på nøyaktig de tidspunkter som valgstyret har fastsatt, og det er ikke rom for å vente på noen eller holde åpent lenger.

Ifølge hyttebeboerne på øya var ikke været så ille at de var nødvendig å innstille ferja.

– Folk er forbanna her, sier Åge Flaten i grendelaget på Ingøy.

20:36

Noen lokale Ap-representanter har tatt turen til Folkets Hus i Oslo for å følge med utover valgnatta. Fra venstre Randi Eek Thorsen, Torild Sørum Brenli, Bjørg Kværn, Vemund Viken og Gry Haugsbakken. Foto: Helge Rønning Birkelund

20:34

Lokalt har MDG valgvake på Harestua. Her er et stemningsbilde. Foto: Atle Nielsen

20:16

Partiene i Oppland arrangerer som vanlig valgvaker. Høyre er som sist hjemme hos Olemic Thommessen. Arbeiderpartiet er på Hotell Breiseth på Lillehammer. Senterpartiet er, ikke overraskende, på Honne på Biri. SV samles på Hammer Hotell på Lillehammer, mens Rødt har vaker både i Gjøvik (Folkets Hus) og på Lillehammer (Fabrikken). Venstre samles på Bryggerikjelleren på Lillehammer, mens Miljøpartiet De Grønne har vake både i Gjøvik (Kafka), og Lillehammer (Bare Bar).

 

 

20:16

Siste stemme på rådhuset i Gran klokka 19.59 hadde Klaus Okkenhaug. Marianne Skiaker Feyling tar i mot stemmeseddelen. Nå samles urnene inn. Til høyre for Skiaker Feyling sitter Eirin Haugsbakken Heggen og Eirin Øverbø.

20:09

- Alt under sperregrensa vil være en skuffelse, sier lokale MDG-ere på valgvake på Harestua.

 

20:06

18:44

175.014 forhåndsstemmer er ferdig telt opp i Oslo, opplyser valgorganisasjonen i hovedstaden.

100 valgarbeidere deltok i den manuelle opptellingen.

En stund var det frykt for at resultatet av tellingen av forhåndsstemmene i Oslo kunne bli forsinket som følge av at det ble innført krav om manuell telling. Men kommunen kalte inn ekstramannskaper på valgdagen, og allerede ved 17-tiden mandag var resultatet klart.

Resultatet blir offentliggjort etter at valglokalene stenger kl. 21.

18:44

Stortinget har fått 160 søknader fra journalister, fotografer, teknikere og andre mediefolk om innpass valgnatten. Interessen har vært stor også fra utlandet.

Uten å gi nøyaktige tall, mener seksjonsleder for presse og samfunnskontakt i Stortingets kommunikasjonsavdeling, Jorunn Nilsen, at pågangen er større enn under valget for fire år siden, skriver Journalisten.

(NTB)

18:41

Valgredaksjonen er på plass. Tips oss gjerne! Mail ssb@hadeland.no eller 90792936😊

18:24

Tilløp til kø på Grua skole da lokalavisen var innom mandag ettermiddag.

18:21

Valgfunksjonær Mona Heier (til venstre) forteller at det var kø de første timene både søndag og mandag da valglokalet på Roa (Lunner ungdomsskole) åpnet. Her med Ida Kristin Gustavsen.

18:19

Valgfunksjonær Geir Lyckander instruerer Marie Heggen (41) på Trintom skole. Også i dette valglokalet er det jevn tilstrømming av velgere.

17:53

Andrea Sundby (26) fra Suppedalen hadde med seg datteren Emilie (3) til Brandbu barneskole. Det er andre gang Sundby stemmer på Hadeland, og tredje gang totalt. - Jeg har stemt det samme alle tre gangene, og påvirkes ikke så mye av valgkamp, sier hun. Viktigste tema for henne har vært forholdet til barn og unge

17:46

Jevnt tilsig til stemmelokalet i Brandbu.

16:22

Her kan du lese vårt store valgmagasin med presentasjon av mange av kandidatene.

16:21

16:20

16:20

Blir det ny rekord? Det har vært god oppslutning rundt mulighetene for å forhåndsstemme. Tendensen er den samme i hele landet. Søndag var også mange innom valglokalene. Les mer om det her.