Gå til sidens hovedinnhold

Sår og hjertevarm historie om kunsten å takle skoleavslutninger med mer.

Wenche Nyaas

Bibliotekar, Gran bibliotek

Artikkelen er over 5 år gammel
BIBIOTEKAREN ANBEFALER

Skoleavslutning med skuespill er kjempegøy! Alle elsker jo å stå på scena å vise seg frem for familien. Eller kanskje ikke?

Nei, det gjelder i hvert fall ikke for Alice Andersen! Hun gruer seg fryktelig til sommerens skoleavslutning. Læreren har bestemt at klassen skal fremføre skuespillet Prinsessen som ingen kunne målbinde. Heldigvis for Alice har hun fått tildelt en rolle som bakbeina til hesten. Ingen kommer til å se at det er henne. Men så begynner Alice å tenke på at hun kanskje kommer til å besvime og da vil jo hesten fortsette å gå og hun blir liggende igjen på gulvet. Og da vil jo alle i salen se henne likevel!

På toppen av det hele har læreren bestemt at Alice skal være reserveprinsesse. Fordi hun ikke har noen replikker som bakbeina på hesten har han bestemt at hun skal kunne alle replikkene til prinsessen, som spilles av Helene. I tilfelle noe skulle skje med henne. Det regner Alice med er lite sannsynlig da Helene er frisk som en fisk og elsker å være skuespiller å spille prinsesse. Alice kan sjølsagt alle replikkene. Så skjer det som ikke skal skje! Helene får hjernerystelse og Alice må steppe inn…

Alice har en nabo som heter Iver. De går i samme klasse og tar følge til skolen. Iver vet at Alice gruer seg og at hun er sjenert og ikke vil spille prinsessen. På skolen er Iver sammen med andre. Er Alice og Iver venner? Hvordan kan hun få sagt til Iver at hun liker ham?

Dette er ei nydelig barnebok som tar opp temaer som sjenanse, dårlig sjøltillit, vennskap, familieliv og skolehverdag. Her er mye gjenkjennelse for både barn og voksne. Alice er den stille ungen som aldri sier noe, som er sjenert og som aldri krever eller får oppmerksomhet. Hennes indre tanker handler mye om å takle disse utfordringene og å tørre å si det hun mener så alle hører det. Det er mange barn som har det slik som Alice. Boka har illustrasjoner. Denne perlen av en bok egner seg veldig godt til høytlesning både hjemme og for barn i småskolen og på mellomtrinnet.

Kommentarer til denne saken