Det har gått drøyt 20 år siden vinter-OL ble arrangert i Norge sist. Befolkningen fra 30 år og oppover har sannsynligvis et forhold til dette arrangementet. Mange vil trekke fram da IOC-presidenten omtalte lekene som de beste lekene noensinne som noe de husker godt.

Svært mange tok turen fra Hadeland til Gjøvik, Lillehammer, Kvitfjell, Hafjell eller Hamar i 1994. Lekene ble omtalt som en folkefest fra ende til annen, og gågata på Lillehammer ble omdøpt til Stågata på grunn av folkemengdene.

Det er lett å bli nostalgisk. Mye vann her rent i havet de siste 20 årene. Mye av kritikken mot IOC-pampene har vært på sin plass. Denne uka ble Høyres stortingsgruppe enige om å si nei til en statsgaranti for en søknad om OL til Norge i 2022. Det var spikeren i kista for et søkeprosjekt som til nå har kostet 185 millioner.

Samtidig slår det inn en magefølelse som også gir en liten bismak. Norge er en stor vintersportsnasjon. Vi simpelthen elsker våre utøvere når de sanker medaljer i mesterskap. Da snakker vi gjerne om den norske folkesjela og at nordmenn er født med ski på beina. Ellers i året er vi mer beskjedne, men under mesterskapsukene i februar har vi lett for å si «det er typisk norsk å være god».

Kanskje ble det rett og slett politisk umulig å si ja til et OL i Norge nå. Til det var befolkningen for provosert over IOCs krav til mesterskapet. Samtidig kan vi ikke fri oss fra at det er litt trist at våre barn ikke skal få oppleve en slik fest. Hvem skal kunne arrangere OL om ikke Norge kan?

Pampene fortjener motstand. De bør åpenbart korrigere kursen. Nå kritiserer de Norge, og mener avgjørelsen er basert på halvsannheter. Hvilke konsekvenser avgjørelsen får er for tidlig å si nå. Vi håper det bidrar til at vi også i framtida får oppleve idrettsfester som olympiske leker – i et format som er til å leve med.