Zarah Caroline Hvalby fra Gran hadde tatt turen til Oslo sammen med et vennepar for å feire Pride. Fredag kveld hadde de vært ute på byen, og da de var på tur tilbake til hotellet hørte de plutselig skudd. Det som skjedde etterpå fortoner seg som et forferdelig mareritt.

Frykt og hjelpeløshet

– Akkurat nå er det mye som er borte fra hukommelsen. Alt skjedde så fort, forteller Zarah Caroline, som til å begynne med ikke skjønte hva som skjedde.

Hun forteller at de hørte drapsmannens siste skudd, da de var på tur til hotellet som ligger rett over gata for puben London.

– Plutselig så vi at det lå skadde folk over alt, og det var mye skriking og gråt. Folk var livredde. Vi turte ikke gå borttil for å hjelpe, vi ante jo ikke hva som skjedde. Det som egentlig var det verste var følelsen av hjelpeløshet, det å ikke få gjort noe, sier hun.

På dette tidspunktet var ikke gjerningsmannen tatt, og hele situasjonen var svært uoversiktlig.

– Det første vi tenkte på var å komme oss vekk, så vi løp tilbake til Karl Johan hvor vi satte oss ned for å samle oss, forteller Zarah Caroline.

Det gikk ikke lenge før byen var full av sirener, da turte de å gå tilbake til stedet hvor hendelsen hadde skjedd og hvor hotellet deres lå.

– Jeg har aldri sett så mye nødetater. Det var sirener, blålys, utrykningsbiler og hjelpemannskaper over alt og det var mange som holdt på med livreddende førstehjelp.

Har opplevd hat mot egen legning

Det var lite informasjon, men etter hvert fikk de vite at en gjerningsperson var tatt, og de ble fulgt inn på hotellet av politiet. Da var klokka litt over halv tre på natta.

– Vi satt sammen og snakket. Jeg har fått et telefonnummer jeg kan ringe. Jeg har ikke følt at jeg har hatt behov, sier Sarah Caroline, som selv er bifil.

LES OGSÅ: Knut Anders så plutselig skytevåpenet rettet mot ham: – Flaks at jeg lever

Hun tenker at hendelsen kan ha sammenheng med hat mot menneskers seksuelle legning.

– Det kan være lett å tenke det når hendelsen finner sted i ei gate med flere serveringssteder for skeive. Jeg har selv opplevd hat mot min legning når jeg har vært ute i Oslo eller Drammen, men ingen ting på bygda. Det blir jo til at du tenker på det, at du kanskje ikke er trygg. Slik skal det ikke være, sier hun.

Kjærlighet og trygghet for alle

Alle skal være trygge

Zarah Caroline mener alle mennesker har rett til trygghet, uavhengig av hvem de er eller hvordan de er.

– Oslo Pride skulle være vår feiring av mangfoldet. Jeg gledet meg til å møte venner jeg ikke ser så ofte. Vi hadde bestemt oss for å feire hele helga, forteller hun.

På lørdag gikk de ut på gata hvor mange hadde lagt ned blomster på stedet for hendelsen.

– Det var sterkt å se alle menneskene som var samlet, mange gråt. Da kom følelsene. Etter hvert oppdaget vi Pride-toget som ble arrangert på tross av politiets advarsler og ble med der, forteller 33-åringen.

Tilfeldigheter kan ha vært redningen

Zarah Caroline tenker at liver består av tilfeldigheter.

– Venninna mi hadde glemt røykpakka si hos et annet vennepar. Derfor gikk vi tilbake for å hente den. Det tok noen få minutter. Hadde vi ikke gjort det hadde vi trolig kommet midt i skytinga, sier hun betenkt.

Søndag føler hun at det går helt greit, men tenker på hvor skjørt livet kan være.

– Livet er uforutsigbart, ting skjer så plutselig og alt blir snudd på hodet i løpet av sekunder.

I dag tenker Zarah Caroline på de som ble rammet, og hun kjenner på frykten for å gå ut.

– Hvorfor skal det være slik? Vi er da likeverdige mennesker alle sammen, sier hun.

LES OGSÅ: Inge Alexander i sørgegudstjenesten: – Dessverre en viktig påminnelse om at frihet aldri kommer av seg selv